torsdag 31. mars 2011

Referat fra gruppemøte – Webinar

Hva er et Webinar?

Et webinar er en form for nettmøte hvor man logger inn på et felles grensesnitt. Her får man typisk tildelt roller som deltaker, vert eller presentatør, alt etter som hva man er der for å gjøre. Slik blir kommunikasjonen hovedsakelig enveis, men med muligheter til å komme med direkte tilbakemelding. I vårt tilfelle skal vi bruke nettgrensesnittet Adoble Connect til å lage webinaret. Dette er et rimelig greit program for det formålet, og vi har laget en kort introduksjonsvideo til programmet på denne linken: http://www.youtube.com/watch?v=KAnon-sBl94&feature=channel_video_title.

I Adobe Connect er det mulighet til å kommunisere mellom hver enkelt deltaker via en chat-funksjon. Video- og lydfunksjonen er noe som er reservert til de som presenterer og til de som er vert. Disse kan velge å gi rettigheter til video og lyd til de andre deltakerne.

Målet

Målet med å holde webinaret er at vi skal få innsikt i en arbeidsmåte som vi tror vil bli mer brukt i framtiden. Et annet mål er å få sjekket om et webinar er noe som kan gjennomføres i en høvelig stor skala på en god måte, og om vi får et læringsutbytte av dette. Vi får også sett hvordan andre bruker dette i sin hverdag på et profesjonelt nivå, noe som kan være noe vi alle kan lære av.

Webinar er en form for møte som etter hvert begynner å bli like effektiv som et vanlig ”fysisk” møte ved hjelp av gode verktøyer. Dette er noe som sparer tid, penger og ikke minst miljø for alle og en hver. I dag er miljø et stadig hetere tema, og det er ikke små utslipp som kommer fra fly - eller andre transportmetoder - som følge av at noen skal på møte et eller annet sted. Dette er utslipp som er unødvendig, hvis alle kan delta på samme møte fra sitt eget kontor. Tid og penger er i seg selv noe som alle bedrifter vil spare hvis de kan. Det at Internett er i så rask utvikling som det er, hjelper også på. Dette siden man trenger god nettforbindelse for å overføre lyd og video, noe som heldigvis begynner å bli nokså vanlig. Dermed er det lite som står i veien for at webinar skal bli en ny trend som slår an.

Andre mål ved å ha et slik webinar er bla.a. at det er en forandring i forhold til den gamle og ”kjedelige” formen for forelesning, og som man sier; forandring fryder!
HiST kan også få litt erkjennelse for sin innsats på feltet, noe som er ønskelig for alle.

Annonsering av Webinaret

Det å få tak i foredragsholdere for vårt webinar er en ganske grei sak takket være de sosiale mediene vi alle er medlemmer av. I vårt tilfelle vil vi bruke Twitter, Facebook og blogger for å få tak i presentatører. Her handler det om å få lage innlegg på disse mediene som vekker interessen hos eventuelle foredragsholdere. Sosiale medier er et tema som vokser veldig raskt i dag, og det er mange som er aktive på disse som har mye kunnskap som kan formidles best gjennom et slikt foredrag. Det er også viktig at vi annonserer det som det det er, og ikke et vanlig foredrag. Det at det hele skal skje over sosiale medier er et nøkkelpoeng som børe framheves.

Hvis man vet om personer som kan være interessert i et slikt foredrag, så er det også viktig at vi er litt åpne når det kommer til tema, bare så lenge det har en assosiasjon med de sosiale mediene.

Selve annonseringen kan foregå ved at så mange som mulig poster informasjon om webinaret som en tweet, en statusoppdatering eller et blogginnlegg. På denne måten får man ut informasjonen til så mange som mulig. Hvis man vet om noen som sitter på interessant informasjon eller kunnskap, så kan disse ”headhuntes” i det at vi sender en melding til dem og spør om de vil stille opp.
I Twitter er det lurt å bruke tagger, for å forbinde melingen med et team. Slik kan vi bruke #SoMe_Webinar som tag(etter en lengre avstemningsprosess) for å forbinde meldingen med akkurat vårt webinar.

Hva må til for å kunne delta?

For å kunne delta på webinaret så er det første og fremst viktig at man har tilgang til en datamaskin med en god Internett-forbindelse. Denne datamaskinen bør også være utstyrt med lyd(både høytalere og mikrofon) og mulighet for video(i form av for eksempel et webkamera). Hvis man har alt dette, så har man alt utstyret som trengs for å delta.

Som nevnt tidligere så er det også et must at man har tilgang til Adobe Connect, hvor møtet blir holdt.

Hvis man har alt som er nevnt her, så skal man være godt forberedt til webinaret. Det eneste som kan gjøre det hele bedre er godt humør og mange spørsmål!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar